Milliós beruházás Göteborgban – Élő személy műalkotásként, élethosszú időtartamra.

Milliós beruházás Göteborgban, a tervezett Västlänk nevű földalatti vasútvonal állomásainak díszítésére – Élő személy műalkotásként, élethosszú időtartamra.

 A cikk tartalmával kapcsolatban valóban beindult a nagy felháborodás. Nem csoda, hisz közpénzek pazarlásáról és a közterületeket már olyan jellegű modernisztikus, esztétikai ízléstelenségekkel való, úgymond díszítésével teszik tönkre, hogy az már, az amúgy csendes természetű svédeknek is sok. A göteborgi Göteborgs-Posten napilap egyik újságírója, magán Facebook oldalán a cikk megosztásakor, a következőket írja, röviden és tömören:

“Én inkább azt hiszem, hogy ezt pedagógiai bizonyítékaként tekinthetjük annak, hogy az ostobaság külső határai gyorsabban tolódnak ki, mint azt, ahogy a fizikai törvények megengedik és sokan hitték.”

Mielőtt elolvasnák a cikk magyar fordítását, hadd ismertessem röviden a tényeket. A földalatti vasútvonal 30 milliárd koronás projektje még csak rajzasztalon, mert megépítésének fellebbezését épp most tárgyalják. A fellebbezésnek az oka az, hogy egy nagyon drága (és még ennél is drágább lehet), nagyon sokáig tartó és a belvárost teljesen a feje tetejére állító, építészetileg, geológiailag stb. tudományosan is megkérdőjelezett a város geológiai adottságai miatt, és nem utolsó sorban teljesen értelmetlen. Eredeti célját nem kielégítő presztízs projekt. Politikailag presztízskérdés. A referendum eredménye is egyértelműen az ellenzők javára dőlt el, de ezt a politikusok figyelmen kívül hagyták, mivel itt az önkormányzati referendumoknak csak tanácsadó jellege van. Utána meg legalább kétszer volt olyan tíz ezres tömegeket vonzó tüntetés, mint amilyet a város talán soha nem látott. És ugye itt úgy van, hogy sem a politikusokat, sem a tisztviselőket nem lehet felelősségre vonni. Tehát így egyszerű az adófizetők pénzével szórakozni.

A svéd Nemzeti Művészeti Tanács döntött arról, hogy milyen műalkotás díszítse a Nyugati kapcsolat nevű földalatti vasútvonal (továbbá Västlänken) jövőbeli Korsvägen állomását Göteborgban. A nyertes egy olyan pályázat, amely abból áll, hogy egy élő személyt élethosszú időtartamra alkalmazottként szerződtetnek, hogy a föld alatt mászkáljon, és műalkotásként szerepeljen.

A most eldöntött javaslat azt foglalja magába, hogy azokat a milliókat, melyeket abból a célból különítenek el, hogy művészeti alkotással díszítsék a Korsvägen megállót, arra fordítják, hogy egy személynek élethosszú alkalmazást biztosítsanak az állomáson.

  • A személy azt tesz, amit akar. Én úgy hiszem, hogy, úgy lehet az egészet felfogni, mint egy bérmunka magyarázatát, mondja Johny Lindberg, a svéd közlekedési hatóság építésze, aki a döntést hozó zsűri tagja volt.

A pontos részletekről még teljes döntéshozatal nincs, de az elképzelés az, hogy az állomást egy öltöző és egy pecsételő időmérő óra díszítene, melyet a peron fölötti gyári lámpákhoz kapcsolnának.

Társalgás kezdeményezése

A tulajdonképpeni műalkotás az a személy, aki teljes munkaidőben foglalkoztatott élethosszú időtartamra. Amennyiben a személy fel akar mondani, az illetőt mással helyettesítik egy újabb toborozással.

– Ez egy úgy nevezett conversation piece, egy társalgást kezdeményező, aki mítosz teremtéséhez járul hozzá. Hallottatok a göteborgi műalkotásról?

  • A köztéri műalkotás manapság teljesen más, mint abban az időben, amikor királyokat helyeztünk lovakra. Itt a művészek performansszal dolgoznak azzal kapcsolatosan, hogy mi a munka és mi a töke.

Figyelembe véve azt, hogy jelenleg már mennyire kritizált a Västlänken. Nem gondolják, hogy az emberek kritikusan fogadják, hogy közpénzekből finanszírozzák ezt?

  • Végül is semmi jelentősége nincs annak, hogy melyik pályázatot választottuk volna, mindenképpen kritizáltak volna. Azok, akiknek nincs a Västlänken ínyére, nem fogják ezt úgysem díjazni, mondja Johny Lindberg.

Egy hatalmas kígyó csontváz a Haga megállónál

Egyidőben a svéd Nemzeti Művészeti Tanács döntésével az örökké tartó alkalmazottról Korsvägeni állomásnál, döntöttek arról is, hogy a Haga nevű állomást egy gigantikus méretű kígyó csontváz díszítse.

A pályázat a francia-kínai installáció művész Huang Yong Ping alkotása és egy szobrászati mű. A kígyó teste az ötlet szerint, az állomás teteje fölött tekergőzik, a feje pedig az állomás feljárója felett a földből tör felszínre.

– Itt inkább klasszikusabb. Egy kézzelfogható műalkotás, melyet a helyére tesznek és melynek az a küldetése, hogy egy művészeti élményt közvetítsen.

Hozzávetőlegesen 6-7 millió koronába kerül

Jelenleg nincs pontos ára a két műalkotásnak, de hozzávetőlegesen 6-7 millió koronába kerül majd a műalkotások darabja, ez a referenciaérték. Az egésznek a finanszírozása nagy részben a Västlänk projektből származik. A projektből 20 millió koronát különítettek el az állomások dekorálására. Ezen túlmenően, a svéd Nemzeti Művészeti Tanács 8 millió koronával támogatja.

De mielőtt a művészeti alkotások a helyükre kerülnek, további, sok részletkérdésről kell dönteni.

  • Igen, valóban sok kérdőjelet látunk. Meglehetősen feszültek és talán kissé idegesek vagyunk-

Tehát önök is fel vannak készülve arra, hogy, port kavarhat?

– Persze, de reméljük, hogy legalább mindkét oldalról egyenlő mértékben fúj majd a szél, mondja Johny Lindberg.

 

Svéd forrás: Svt

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/konsten-bestamd-for-vastlanken-ormskelett-och-evigt-anstalld-blev-vinnarna?cmpid=del%3Afb%3A20171025%3Akonsten-bestamd-for-vastlanken-ormskelett-och-evigt-anstalld-blev-vinnarna%3Anyh%3Alp

Annonser