Amikor az arrogancia nem ismer határokat

Ugrásra készen várakozik több tucat migráns a magyar határnál

Mintegy negyven iraki és szíriai bevándorló vert tábort Temesvár határában a mezőn – közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség. Az illegális táborra a Pressalert.ro temesvári hírportál figyelt fel a múlt hét végén. Beszámolója szerint a bevándorlók egy közeli bevásárlóközpontnál kidobott csomagolóanyagokból, kartonokból és fóliákból készítettek rögtönzött sátrakat maguknak. A csoportban nők és gyermekek is vannak.

A portál román nyelvű híradása után a rendőrség ellenőrizte a táborozókat. Megállapította: valamennyien menedékjogért folyamodtak Romániában, és a román állam valamely befogadóközpontjában kaptak elhelyezést, de nem maradtak a számukra kijelölt helyen.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a rendőrség a temesvári befogadóközpontba kísérte őket, de ez a központ megtelt, és nem fogadhat további menekülteket. Arra kérték a bevándorlókat, hogy térjenek vissza azokba a befogadóközpontokba, amelyekben elhelyezték őket. Ezt azonban a csoport tagjai megtagadták.

A Mediafax rendőrségi forrásokra hivatkozva hozzátette: a menedékkérők azért nem kívánnak visszatérni a számukra kijelölt befogadóközpontokba, mert a román-magyar határ közelében szeretnének maradni, hogy alkalomadtán megpróbáljanak átszökni a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezetbe.

Forrás: MTI, HIRADO:HU, Mediafax, Pressalert.ro

Ezeknek az embereknek a magatartása egyértelmű bizonyítéka annak, hogy nem életüket mentve szöknek, nem elégszenek meg azzal, hogy béke és nyugalom van körülöttük, hogy van tető a fejük fölött és étkezést biztosítanak számukra civilizált körülmények között egy olyan európai országban, mely háború és nyomortól mentesült. Mert hiszen Románia egy olyan ország és EU-tagállam ahol szabályok és törvények vannak melyeket mindenkinek be kell tartani. De úgy tűnik, hogy ebben az esetben a menedékkérők saját szabályokat alkotnak, a hatóságok pedig meghökkenten, tanácstalanul nézik és hagyják, hogy emberek illegálisan lépjék át a határt egy másik európai országba, hogy aztán onnan szabadon mehessenek abba az országba amelyik nekik a legjobban tetszik vagy eleve célországuk.

Minden EU tagállam köteles megvédeni az EU külső határait. Ez alól Románia sem kivétel. A román hatóságok tétlensége szinte nemzetközi bűncselekménynek számítható, hiszen illegális határátlépés ellen és az akadékoskodó, törvényt nem tisztelő és be nem tartó, saját rendszabályok szerint eljáró menedékkérők ellen nem lépnek fel és nem állítják elő az illetőket bűntett elkövetése miatt. Ha erre Romániában nincs jelenleg jogszabály akkor ezen sürgősen változtatni kell a honatyáknak. Az illegális határátlépés bűncselekmény Magyarországon, és ha sikerülne is továbbjutni a schengeni övezeten belül, mazsolázgatva az EU-tagállamok közül, mindenképpen a menedékkérőket kitoloncolják az érvénybe lévő egyezmények értelmében. Viszont ez hosszú és költséges folyamat, nyilván az adófizetők pénzéből, ahelyett, hogy ezt a fölösleges kiadást arra fordítanák, hogy helyben támogassák a tényleges rászorulókat. Azokat, akik maradnak nem csupán, mert nincs 7000 dollárjuk az embercsempészetre, hanem azért mert azt vallják, hogy akkor semmi értelme nem volt kiűzni az IS a térségből, ha úgyis mindenki elmegy – mondta a svédországi Magda Gad újságíró és helyszíni tudósítónak a minap Irakban, egy helybéli. (http://www.expressen.se/geo/magda-gad/de-vill-inte-fly–de-vill-bara-fa-stopp-pa-kriget/)

Brüsszel van egy probléma!

Annonser