Kormányválsághoz vezethet a Svéd Közlekedési Hivatal adatkiszivárogtatása

Ma reggel tartott a svéd jobboldali ellenzéki koalíció, az Alliansen sajtótájékoztatót, a tegnap tartott ellenzék pártelnökei és a Katonaság legfőbb parancsnoka valamint a Svéd Közlekedési Hivatal vezérigazgatója találkozóját követően.

A jobboldali ellenzéki koalíció ismertette ma álláspontját, miszerint három miniszter ellen adnak be bizalmatlansági indítványt. Ez azt jelenti, hogy júliusra való tekintettel, a svéd parlament, ház elnöke összehívja a parlamentet, és nem várják meg az őszi parlamenti év megkezdését. A három miniszter: Anna Johansson infrastruktúráért felelős miniszter, Anders Ygeman belügyekért felelős miniszter valamint Peter Hultqvist honvédelmi miniszter.

A jobboldali koalíció úgy véli, hogy mindhárman felelősek a leleplezett Svéd Közlekedési Hivatal adatkiszivárogtatási botrányának kezelésében, ami a svéd állam és állampolgárok biztonságát veszélyeztette.

„A felelősséget nem lehet outsourcing által másra bízni” – mondta Anna Kinberg Batra a Moderat part elnöke.

Az ellenzéki koalíció nem indítványozza sem a kormány lemondását sem pedig a miniszterelnök elleni bizalmatlansági eljárást. Arra viszont számítanak, hogy adott esetben Stefan Löfven kormányfő a kormány lemondásáról dönt, és új választásokat írnak ki, egy évvel a soron következő választások előtt.

Tehát nem kizárt a kormányválság Svédországban, a modern idők legnagyobb hatósági és politikai botránya következtében.

 

Angolul a The Local ír az eseményröl.

Tobias Billström, Moderat párti politikus, a Riksdag, svéd Riksdag (országgyűlés) alelnöke szerint, a jobboldali ellenzék, Alliansen döntése, a három miniszter Anna Johansson, Anders Ygeman és Peter Hultqvist elleni bizalmatlansági indítványozás miatt a Riksdag rendkívüli ülésre való összehívásáról, helyes, jó és szükségszerű.

Mindhárom miniszter a Riksdagban zajlott bizottsági meghallgatások során arról tett tanúbizonyságot, hogy elhallgatták és nemtörődömséggel kezelték az információt úgy a Kormányhivatalban, mint a Riksdaghoz való viszonyukban. Semmilyen politikai felelősséget nem vállaltak a történtek miatt.

Mindhármuk válaszai arra utalnak, hogy nem értették meg a helyzet fontosságát akkor, amikor a Svéd Közlekedési Hivatal vezérigazgatója tudatosan megszegte a törvényt és az irányelveket. Minek után ennek eredménye képezte későbbiekben kialakult egész nemzetbiztonsági botrányt, a birtokukban levő információ a kormány részéről reakciókat kellett volna kiváltson, jóval korábban és jóval határozottabban mint ahogyan az megtörtént.

Ezért természetszerű most az, hogy a a miniszterek iránti bizalomról a Riksdag hívatott dönteni, a Kormányzati Okirat (a svéd alkotmány része) és a Riksdag szabályzat értelmében.

Ami a miniszterelnököt illeti, ö van a legfelsőbb szinten és felelős a minisztereiért, azaz a munkáltatói jogokat is ő gyakorolja felettük. Ellene viszont egy olyan eljárás van folyamatban, melynek során a svéd Riksdag alkotmányügyi bizottsága vizsgálja az ö intézkedését. Tehát a mai tájékoztatással nincs vége a történetnek. A jobboldali ellenzéki koalíció döntése együttes döntés.

A Riksdag rendkívüli ülésre való összehívásához legkevesebb 115 aláírásra van szükség. A jobboldali ellenzéki koalíciónak, az Allians összesen 140 mandátummal rendelkezik és ezért indítványozhatnak. A Riksdag szabályzatának 12. §-a értelmében az indítvány előterjesztésének (amennyiben az megtörtént), napjától számított 10 napon belül kell megtartani. Egy ülést összehívásakor, a képviselőknek elégséges kell biztosítani a megjelenéshez, miután tudomásul vették az értesítést.

Stefan Löfven miniszterelnök ma délután folyamán várhatóan sajtótájékoztatót tart.

Annonser