Migráció – Rendőrségi razziát tartottak pénteken (2017-03-10) a vajdasági Szabadkán

A határmenti város téglagyárából vitték el a migránsokat a rendőrök. Ezért Szabadkán kevesen maradtak, ők most a vasúti sínek környékén és a bozótosban bujkálnak. Attól tartanak, a hatóságok őket is visszaviszi preševoi befogadóközpontba. A rendőrök célja, hogy mindazokat, akik nincsenek regisztrálva, begyűjtsék.

Mindössze két tucat migráns maradt a szerb rendőrség bevetése után a városban, akik napközben a szabadkai romos téglagyár területén várakoztak.

Pénteken ugyanis szemtanúk láttára, a szerb rendőrség egy razzia után kiürítette a környéket.

A téglagyár bontásán dolgozó munkások elmondásaik alapján, szemtanúi voltak pénteken kora reggel a szerbiai rendőrség rajtaütésén, melynek során az ott tartózkodó mintegy 300 migránst, négy autóbusszal átszállítottak a dél-szerbiai preševoi befogadóközpontba.

Azok a bevándorlók, akik Szabadkán maradtak, azt mondják félnek, mert a szerbiai rendőrök egyre határozottabban lépnek fel velük szemben. Ezért bujkálnak, legtöbben közülük a vasúti sínek mentén található bozótosban bújtak el a rendőrök elől.

Csak délután jöttek elő, amikor megérkeztek egy német segélyszervezet önkéntesei.

Ezért a lehető leggyorsabban el akarnak menni a vajdasági városból.

 „Magyarország felé mennék, de ott sem akarok maradni. A végső célom Olaszország” – mondja egy migráns.

A migránsok azt mondják, fel vannak háborodva a hatóságok intézkedései miatt. Szerintük ugyanis bevándorlók mindig is lesznek, és őket senki sem tudja megállítani.

 „Azért vagyok itt, hogy tovább menjek egy másik országba. Hiába fog össze minden ország a menekültek ellen, továbbra is jönni fognak” – mondta egy férfi, aki Franciaországba menne.

Az elmúlt hetekben a magyar határhoz közel több vajdasági településen is sok migránssal lehetett találkozni, szombaton viszont eggyel sem.

Még az a királyhalmi épület is üres volt, amelyben korábban mintegy 40-en tartózkodtak.

A helyiek azt mondják, a rendőrség itt is járt a napokban és innen is elszállította azokat a migránsokat, akik nem regisztráltatták magukat a befogadóközpontokban.

A hivatalos adatok szerint, jelenleg 17 befogadótáborban csaknem 6700 migráns él Szerbiában.

Egy részük, a családok elsősorban a tranzitzónán keresztül szeretnének az Európai Unióba jutni, de több ezren inkább az ország belsejében várják a megfelelő alkalmat arra, hogy illegálisan jussanak Nyugat-Európába.

Nos ez a hír nem került közlésre Svédországban. Nyilván arról, hogy miért nem, összeesküvési elméleteket lehetne gyártani, de maradjunk csak a tényeknél.

Szerbia nem EU-tagország. De úgy nevezett biztonságos harmadik országnak tekintendő. Nyilván nem csak a magyarországi Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szerint úgynevezett „biztonságos harmadik ország” Szerbia, hanem megegyezések alapján az EU szerint is.

A megállapodás az Unió és Szerbia között többek között azzal a szándékkal jött létre,

 „hogy erősítsék együttműködésüket az illegális bevándorlás elleni hatékonyabb küzdelem érdekében”

Az EU-bizottság meghatározta a biztonságos származási ország kritériumait:

Egy ország akkor tekinthető biztonságos származási országnak, ha a jogi helyzete és a demokratikus rendszerben való jogalkalmazás helyzete és az általános politikai körülmények alapján kimutatható, hogy általában és következetesen nem tapasztalható üldöztetés; nem alkalmaznak kínzást, sem kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódot vagy büntetést; és nem fenyeget általános erőszak sem nemzetközi, sem belső fegyveres konfliktushelyzetekben.

A biztonságos országok EU-listájának célja:

  • hogy valamennyi uniós országnak ugyanaz legyen a megítélése arról, hogy melyik ország biztonságos, ahova vissza lehet küldeni azokat, akiknek nem lehet menedékjogot adni
  • csökkenteni a ügyintézési időt azok számára akiknek nem jár menedékjog
  • hogy a közös fellépés ”kedvét szegje” a nem rászorulóknak attól, hogy az EU-ba jöjjenek menedékjogot kérni.

Lásd: Az Európai Tanács határozata (2007. november. 8.) az Európai Közösség és a Szerb Köztársaság közötti, az engedély nélkül tartózkodó személyek visszafogadásáról szóló megállapodás megkötéséről

Lásd: Megállapodás az Európai Közösség és a Szerb Köztársaság között a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személyek visszafogadásáról

Lásd: Az európai parlament és a tanács rendelete a nemzetközi védelem megadására és visszavonására vonatkozó közös eljárásokról szóló 2013/32/EU irányelv alkalmazása céljából a biztonságos származási országok közös uniós jegyzékének létrehozásáról, valamint a 2013/32/EU irányelv módosításáról

Forrás: MTI, Hirado.hu , EU Bizottság 2015. október. 5. , EU

Annonser