Den ungerska utrikesministern Péter Szijjártós skarpa svar till Margot Wallströms arroganta kritik

Enligt vad tidskriften Magyar Idők erfarit meddelade Péter Szijjártó till Ungerska nationella telegrambyrån MTI att — „Det allra viktigast för den ungerska regeringen är de egna medborgarna samt deras säkerhet och inte att tillåta illegala migranter från säkra länder olovligen inpassera till Ungern för att de därefter ska kunna röra sig fritt”

Margot Wallström har tidigare yttrat bekymmer över den ungerska utlänningslagens ändring, har även nämnt trauma och frustration.

Det ungerska statsrådet påminde om fallet när svenskarna inte har hjälpt en ung ungersk kvinna, till skillnad från illegala migranter. Sverige har bestämt: Fruzsina Wilhelm måste flytta tillbaka till Ungern och utvisade den 20-årige föräldralösa och gravt intellektuellt funktionsnedsatta unga kvinnan (motsvarande en 8-årigs nivå). (Expressen, Mandiner)

Péter Szijjártó har reagerat på den svenska utrikesministern Margot Wallströms utsaga publicerad i onsdagens (2017-03-08) Göteborgs Posten, i vilken hon uttrycker sitt bekymmer för den ungerska ändringen av utlänningslagen och dess konsekvenser.

Organisationer som Human Rights Watch eller Amnesty International påstår enligt hennes mening med rätta, att „det här steget kan vara olaglig, men framförallt är det inhumant”. Det är viktigt att „vi som är kritiska till det också talar om det” och bör diskuteras i EU-kretsar, det kommer säkert upp på Europeiska rådets möte inom kort – sa den svenske utrikesministern.

Margot Wallström har även berättat att hon var med på ett utrikesministermöte där det blev så uppenbart att Ungern är ett av de länder „som köpte upp all taggtråd, medan vi köpte filtar, detta symboliserar även synsättet.”

De argumenterar med säkerheten, men vår erfarenhet är att de flesta migranter kommer från krig eller söker nytt hem och framtid på grund av fattigdom – påpekade den svenska utrikesministern.

Vad gäller rapporterna om att flyktingar jagas i Ungern, som inte helt oväntat har hamnat på tidningarnas förstasidor, har Margot Wallström förklarat att: „det är inte klokt, det är en människosyn, som känns förfärligt och visar att man är beredd att göra vad som helst”.

Att vi inom EU ”har så stora skillnader i vår syn innebär ständigt trauma och frustration.” – la hon till.

När den svenska utrikesministern „pratar om skillnader i vår människosyn, har hon rätt” menar Péter Szijjártó.

 „När inte så länge sedan det uppstod ett behov av att hjälpa en ung, föräldralös, funktionsnedsatt ungersk kvinna för att kunna stanna i Sverige, då hennes enda släktingar bor där, Sverige har inte sett möjlighet att hjälpa henne, trots att den ungerska regeringen hade bidragit till hennes omkostnader för att kunna vara kvar” – frammanade statsrådet Fruzsina Wilhelms fall.

Till skillnad från de illegala migranterna, fanns det ingen „filt” i Sverige för den föräldralösa, unga ungerska kvinnan med intellektuell funktionsnedsättning.

Den ungerska regeringen varken kan eller vill anamma detta synsätt och fromleri.

Den svenska regeringen kan naturligtvis avgöra vilka är viktiga för de, men den ungerska regeringen gör på samma sätt – betonade statsrådet.

För den ungerska regeringen är det däremot det ungerska folket som är allra viktigast, således den ungerska regeringens mål är det inte att leva upp till den svenska statsministerns och utrikesministerns förväntningar, utan att säkerställa de egna medborgarnas säkerhet och inte att tillåta illegala migranters olovliga inpassering från säkra länder till Ungern och fria rörlighet därefter.

„Det är vårt synsätt, så enkelt är det” – betonade Péter Szijjártó.

Den ungerska modifierade lagtexten har med all sannolikhet inte många läst i Sverige trots att det är tillgänglig för alla. Än mindre 2007 års LXXX utlänningslagens text.

Källa: MTI – Ungerns nationella telegrambyrå

Magyar Idők

Göteborgs-Posten Flyktingar ska spärras in i gränsläger 

MTI  Frontex har inte heller hittat något att anmärka på i arbetet vid den ungerska gränsen

De tjänstgörande utländska gästofficerarna inom ramen för den europeiska gränsbevakningsbyrån Frontex har inte heller hittat något klandervärt i gränspolisernas och militärens arbete vid den ungerska gränsen har premiärministerns chefsrådgivare för nationell säkerhet, György Bakondi meddelat tisdag kväll (2017-03-07).

De utländska officerarna skriver rapporter om tjänstgöringstiden de tillbringat här, och i dessa dokument nämner de inte en enda gång att poliser och soldater skulle bemöta migranterna aggressivt.

György Bakondi betonade att om en illegal migrant gör antydan till misshandel under personliga intervjun,  fallet hamnar automatiskt på åklagarmyndigheten. Chefsrådgivaren har sagt att hittills har åtta fall granskats, men inte i något av dessa har kunnat bevisas att  migranterna skulle ha tillfogats skada av de tjänstgörande vid gränsen.

IDEPENDENT Hungarian parliament allowing all asylum seekers to be detained

Aftonbladet Flyktingarna: den ungerska polisen misshandlar och torterar oss  

Aftonbladet: Ungerns regering till attack mot Aftonbladet

Aftonbladet Borgmästaren som vill förbjuda muslimer 

Dagens Nyheter Fokus. Flyktingarna i Belgrad

 

Annonser
%d bloggare gillar detta: