Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter határozott válasza a svéd külügyminiszternek

„A magyar kormánynak a magyar emberek a legfontosabbak, az ő biztonságuk, és nem az, hogy a biztonságos országokból érkező illegális bevándorlók törvénytelen úton bejussanak Magyarországra, és szabadon mozogjanak” – közölte Szijjártó Péter az MTI-nek a Magyar Idők tudósítása szerint.

Margot Wallström svéd külügyminiszter korábbi nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki a magyar menekültügyi eljárást módosító törvény miatt, traumát és frusztrációt is emlegetett.

A magyar tárcavezető arra emlékeztetett, hogy egy magyar lánynak nem segítettek a svédek, ellentétben az illegális bevándorlókkal. Svédország úgy döntött: Wilhelm Fruzsinának haza kell mennie Magyarországra és kitoloncolta a 8 éves gyerek szellemi szintjén élő 20 éves, árva lányt. (Expressen, Mandiner)

Szijjártó Péter, a szerdai (2017-03-08) Göteborgs Posten-ben közölt, svéd külügyminiszter nyilatkozatára reagált, melyben Margot Wallström aggodalmát fejezte ki a magyar menekültügyi eljárást módosító törvény és annak következményei miatt.

Véleménye szerint az olyan szervezetek, mint, a Human Rights Watch vagy az Amnesty International jogosan állítják azt, hogy „ez a lépés törvénytelen lehet, de mindenekelőtt nem humánus”. Fontos, hogy „mi, akik kritikusan viszonyulunk hozzá, ki is mondjuk ezt”, és uniós körben meg kell vitatni, a Tanács ülésén biztosan hamarosan napirendre is kerül – közölte a svéd külügyminiszter.

 A svéd külügyminiszter azt is mondta: részt vett egy külügyminiszteri ülésen, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország azon országok egyike, „amelyek szögesdrótot vásároltak nagy mennyiségben, miközben mi takarókat szereztünk be; ez a szemléletet is jól szimbolizálja”.

A biztonsággal érvelnek, de a tapasztalatunk az, hogy a legtöbb érkező menekült, háborúból jönnek, vagy a szegénység miatt keresnek új otthont és jövőt maguknak – fogalmazott.

A menekültek magyarországi üldözéséről érkező hírekről, melyek nem teljesen váratlanul a címlapokra kerültek, Margot Wallström kijelentette: „ez nem normális dolog, olyan szemléletet tükröz, amely rettenetes, azt mutatja, hogy az ember bármire képes”. Az EU-ban „állandó traumát és frusztrációt jelent, hogy ekkora nézetkülönbség van köztünk” – tette hozzá.

Az EU-ban „állandó traumát és frusztrációt jelent, hogy ekkora nézetkülönbség van köztünk” – tette hozzá.

Szijjártó szerint, amikor a svéd külügyminiszter „szemléletbeli különbségről beszél, igaza is van”.

„Amikor nem is olyan régen egy sérült magyar lánynak kellett volna segíteni, hogy Svédországban tudjon maradni, mert kizárólag ott élnek rokonai, akkor Svédország erre nem látott lehetőséget, ezt a segítséget nem adta meg, pedig a magyar lány ottmaradásának költségeihez a magyar kormány is hozzájárult volna” – idézte fel a tárcavezető Wilhelm Fruzsinána esetét.

A sérült magyar árva lánynak nem jutott „pokróc” Svédországban, ellentétben az illegális bevándorlókkal.

Ez az a képmutató szemlélet, amelyet a magyar kormány nem tud, és nem is akar átvenni” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A svéd kormány természetesen eldöntheti, hogy számára kik a fontosak, de ugyanígy tesz a magyar kormány i hangsúlyozta a tárcavezető.

A magyar kormánynak viszont a magyar emberek a legfontosabbak, ezért nem a svéd miniszterelnök és külügyminiszter elvárásainak akar megfelelni a magyar kormány, hanem a magyar emberek a legfontosabbak, az ő biztonságuk, és nem az, hogy a biztonságos országokból érkező illegális bevándorlók törvénytelen úton bejussanak Magyarországra, és szabadon mozogjanak – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

„Ez a mi szemléletünk, ez ilyen egyszerű – jelentette ki Szijjártó Péter.

Amire a magyar politikus nem tért ki a humán svéd menekültügyi szemléletet illetőleg, az például, hogy Svédországban is, nevezhetjük úgy, hogy lágerekben vannak elszállásolva a migránsok, olyan körülmények között, hogy emiatt nem is egyszer tüntetnek. Ezzel egyidejűleg pedig gomba módra szaporodnak az ideiglenes konténeres lakhelyek a svéd lakosság nem kis ellenvetésére. A kiutasításra váró börtönbüntetését már letöltött észak afrikai férfit 8 évig tartották börtönben, míg végre sikerült kideríteniük, hogy honnan is származik. A svéd sajtóban pedig olyan kemény kifejezéseket használnak a magyar törvénymódosítással kapcsolatosan, mint ”bezárni vagy őrizetbe vétel” mindezt azért, hogy meg hatásosabb legyen az uszítás.

De az, hogy észak Svédországban bezárják a szülészetet és a szülő nőknek akár 200 km-t is kell autózni a legközelebbi szülészetig, ami azzal jár és már sajnos előfordult, hogy a nő az autóban hozta világra a gyermekét. Teljesen traumás volt a fiatal anyuka. Máshol például Göteborgban, szintén bezárták az egyik szülészetet és az egyetemi kórház szülészeti osztályán, a nem első szülő anyukákat a szülést követő 6-8 órán belül hazazavarják. Na ez a humán szemlélet!

T13976 irományszámú törvénymódosítás szövegét  valószínűleg senki nem olvasta el Svédországban, noha bárki számára elérhető. Az eredeti módosítandó menedékjogról szóló 2007. évi LXXX. törvény szövegét pedig még kevésbé.

Forrás: MTI, Magyar Idők

 

Annonser